Slamnate jaslice na robu Kranja

Pšenična slama, ličkanje, les, mrežasto ogrodje, žica, žakljevina, vodoodporno lepilo,  mojstrske roke, a najprej zamisel.
Porodila se je v glavi in srcu večstranskega umetnika Jožeta Mrgoleta. Zakaj se v Struževem ne bi izkazali z jaslicami?
Naravna pečina v Ulcah - to je vrh struževskega klanca -  je bila za Jožeta velik izziv.  Erženovi, lastniki zemljišča, so soglašali. Vaški otroci in njihovi starši prav tako. Začeli so lani, začetni uspeh še bolj odlično ponovili v tem letu.
Mimoidoči se radi ustavijo. Nenavadno, saj je tako kot tam daleč v Sveti deželi. Figure v naravni velikosti: pastirji, ovce, Sveta družina, Trije kralji. Slamnat polmresec in vse osvetljeno!  Kot zamenjava za Betlehem pa  v ozadju simbol domačega mesta Kranja …
Najprej večdnevno druženje pri izdelavi potrebnih figur in namestitev le-teh na ustrezni kraj. Za vaške otroke je objaslična prireditev tudi priložnost, da krajanom dokažejo svoje pevske in glasbene sposobnosti. Letos so se nadvse lepo izkazali. Z izjemnim  pevskim  darom pa je jaslični večer obogatila  glasbenica in solistka gospa Mateja. Druženje vseh generacij je dokaz, da je povezovanje lepo znamenje složnosti ob božični pesmi z mirovno vsebino starodavnega izročila,  ob vročem čaju in kuhanem vinu pod obokom zvezdnega neba in ob sladkem prigrizku. Zahvala za vse gre ljudem dobrega srca.
»To je bil en lep večer,« so tudi letos pripomnili obiskovalci dogodka, ko so se razhajali nazaj proti domu.
 
BERTA GOLOB
 
 

Uradne ure

Vsak prvi torek v mesecu:

od 19. do 20. ure

V DOMU KS STRUŽEVO

 

Kontakt:

TOMAŽ SAJOVIC           
T:040 652 225     
 
JOŠT ŠTIRN   
T:040 455 153